Продължете към съдържанието

Инициативата „Спаси икона“

Инициативата „Спаси икона“ стартира преди няколко години в нашето неделно училище.
Идеята се зароди, когато си дадохме сметка, че върху боите за яйца има икони и християнски изображения, които често попадат сред отпадъците. Понеже не искаме това да се случва, се вдъхновихме да ги спасим и претворим в картички, с което да им дадем нов живот и да доставим радост.
Всичко това е прекрасна възможност за децата да се учат на почит към християнските символи и същевременно да творят и създават нещо свое и значимо. А най-хубавото е, че самите те единодушно решиха чрез картичките да бъдат събирани средства, с които да помагат на онкоболни дечица да оздравеят.

Радостни сме, че не сме сами в това, което правим. Много хора от София и други градове спасяват икони от бои за яйца, от стари църковни календари и от други печатни издания, като грижливо ги изрязват и ни ги изпращат. Самите картички вече се продават в нашия храм и на други места, като са налице и събраните и дарени средства (над 13 500 лв. за 5 години).

Убедени сме, че тази детска идея е достойна да бъде подкрепена по най-всеотдайния начин от нас възрастните, защото заедно можем да правим наистина големи неща. Ето защо творческото ни ателие работи не кампанийно, а през цялата година, понеже от добротворство имаме нужда не само по празниците.

споделяне: