Продължете към съдържанието
за храма

История

Построяването на храм „Рождество Христово“ става възможно с дарения от цялата общност. Теренът е дарен от Министерство на отбраната с пълното съдействие на администрацията и обществеността. Първата копка е направена на 05.03.2013 година. Строителството е завършено през 2015 г. и храмът е осветен на 18 октомври 2015 г. от Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Една година след освещаването на храма – на 18 октомври 2016 г., благодарение на усилията на иконом Димитър Генчев, е открит и Енорийски център, включващ първоначално курс по катехизис за възрастни с преподавател д-р Златина Каравълчева и неделно училище за деца и младежи с ръководител Велина Тонева. По-късно дейностите се разширяват и към днешна дата това е една от най-активните прицърковни организации.

В приземния етаж се намира параклис посветен на св. Злата Мъгленска. Той е осветен на 14.07.2018 г. от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В залата и учебните стаи пред него се осъществява мащабна културно – просветна, социална и благотворителна дейност.

Енорията, състояща се от над 120 хиляди души, се обгрижва духовно от още четирима свещеници – Лъчезар Вълков, Симеон Змейков, Петър Кудузки и Сергий Измоденов.

Всекидневно се отслужва света Литургия.

Храмът се оглася от хор Агия, с ръководител Никола Антонов.

Църковно настоятелство

Според Устава на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия:

„Църквата се управлява от църковно настоятелство, което се състои от 4-6 души и се представлява пред компетентните органи от енорийския свещеник, който е председател на църковното настоятелство. В определени случаи по решение на настоятелството председателят може да упълномощава и други лица да го представляват. В своята дейност настоятелството се подпомага от прицърковни организации, като православни християнски братства и други.“


Председател:
иконом Димитър Генчев
Членове:
1. Подполковник доц. д-р Георги Попиванов
2. д-р Цвета Авджиева
3. Валентин Николов
4. Стилиян Георгиев
5. Антон Димов, MSc
6. Лиляна Кънчева

двата престола

кратка история
за празника
Рождество Христово

(25 декември)

Рождеството на Христос е майката на всички църковни празници. Св. Йоан Златоуст го нарича „митрополия” на празниците, защото фактът, че го честваме, е сам по себе си предпоставка за всички останали стъпки в нашето спасение. Ако не се бе родил Христос, нито щеше да се кръсти, нито да поучава, нито да върши чудеса, нито да страда и да възкръсне. Празникът Рождество Христово е втори по значение в богослужебния годишен кръг след Пасха.
В Евангелието не е посочена точната дата на раждането на Иисус Христос.

вижте повече

кратка житийна информация
за Св. великомъченица
Злата Мъгленска

(18 октомври)

Св. Злата била родом от село Слатина, Мъгленска епархия в България. Семейството ú било много бедно, имала три сестри. Злата се отличавала с голяма природна красота, но и със силна вяра в Христос. Хубостта ú привлякла вниманието на един от тамошните турци и той решил да я вземе за жена. Един ден, когато Злата излязла с други жени от селото да събират дърва, агарянинът я отвлякъл. Опитал се да я подмами с обещания за хубав и охолен живот, ако приеме исляма и стане негова жена, но младото момиче било непоколебимо. Тя не се увлякла от сладките увещания, нито от заплахите му …

вижте повече

иконом Димитър Генчев
Председател на църковното настоятелство

Отец Димитър Генчев е роден на 28 юни 1962 г. в град Рила.
Израства в село Стъргел, където завършва училище и среща презвитера Росица, днес домакин на храм „Рождество Христово“.
През 80-те се венчават в храм „Живоносен източник“ в София.
Служи половин година в подуенската църква и енория, като дякон.
Ръкоположен е за свещеник в храм „Вмчк Мина Котуански“ в град Кюстендил. Въдворен е в храм „Свети Николай Чудотворец“ в село Стъргел, община Горна Малина. По традицията младите богослови са изпращани да служат в родните си места. Така той дълго време обгрижва още и Негушево, Горно и Долно Камарци и още три в близост до проходите Витиня и Арабаконак.

Въдворен е от 90-те и в храм „Света Петка Епиватска“ в кв. Орландовци. Там развива активна енорийска дейност и е удостоен с офикия протойерей на богослужение в гробищния параклис „Вмчца Екатерина“.

През тези години новото храмостроителство и благоукрасяване са голямо предизвикателство за всеки свещенослужител. По негова инициатива параклисът е обновен, а храмът изписан от талантливите млади художници Ненко Балкански и изследователя на православната иконография доц. Зарко Ждраков.

През 2007 изгражда храм „Вси светии“ в Подгумер, където няма действаща енорийска църква.
Инициатор е за изграждането на храм „Рождество Христово“, енорийския център към него и параклиса на св. Злата Мъгленска в криптата на храма. Организатор е на цялостния ремонт и зографисване на храм св. Петка, а параклиса св. Екатерина изгражда наново. Там получава офикията иконом.

Известен е сред събратята си като Храмостроителя.

Стилът на работа на отец Димитър с неговите енориаши е традиционен, пастирски и задълбочен. Той е винаги авторитетен, усмихнат и гостоприемен към цялото разнообразие свои енориаши. Поучителен е към събратята и църковнослужителите, които вече няколко години обединява в мир около себе си.

тел.: 0888 39 04 24
hrammladost_rojdestvohristovo@abv.bg

протойерей Лъчезар Вълков

Свещеник Лъчезар Вълков служи в храма от 2016 година. Семеен.

тел.: 088 899 42 13
hrammladost_rojdestvohristovo@abv.bg

протойерей Симеон Змейков

Протойерей Симеон Змейков е роден през 1983 г. в с. Зверино, гр. Мездра.
Средното си образование завършва в Софийската Духовна Семинария.
След това завършва бакалавърска степен по „Информационни технологии“ и магистратура по „Бизнес и административни комуникации“.
Завършва и втора магистратура „Вяра и Живот“ в Богословски факултет към Софийския университет.
През 2014 година е ръкоположен за дякон, а през 2016 г. е ръкоположен за свещеник и въдворен в храм „Рождество Христово“.
На 21 юни 2020 година, в деня на всички български светии е удостоен с църковна офикия и възведен в звание „протойерей“.

Стилът му на работа е прецизен, изисква внимание и размисъл. Проповедите му са продължителни и със смислови обрати, които задържат вниманието.

тел.: 088 899 42 13
hrammladost_rojdestvohristovo@abv.bg

протойерей Петър Кудузки

Протойерей Петър Василев Кудузки е роден през 1988 година.
Завършва с отличие Софийската духовна семинария „Преп. Йоан Рилски“ и успешно се дипломира, като магистър в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
На 29 октомври 2015 година е ръкоположен в дяконски чин от епископ Григорий Браницки (днес Врачански Митрополит) в катедрален храм „Вмчца Неделя“ в София.
Свещеническото му ръкоположение е на 4 март 2017 година.
На 21 юни 2020 година в Храм „Рождество Христово“, в квартал „Младост“-3 в София, е удостоен с църковна офикия и възведен в звание „протойерей“.

Стилът му на работа е спокоен. Проповедите му са стриктно написани и добре разясняват основните моменти, които следва да достигнат слуха и сърцата. Той винаги е отзивчив да сътрудничи и благослови, повече отколкото да инициира събития или да се окаже във фокуса на внимание.

тел.: 088 899 42 13
hrammladost_rojdestvohristovo@abv.bg

протойерей Сергий Измоденов

Роден е през 1975 г. в град Киев. Учи в гимназия №141.
На 11 ноември 1998 г. е ръкоположен за четец от Негово Блаженство Владимир, митрополит Киевски и на цяла Украйна.
Завършва кореспондентския отдел на Киевската духовна семинария през 1999 година.
С благословението на Негово Блаженство Владимир, митрополит на Киев и цяла Украйна Владимир (Сабодан), той е ръкоположен за дякон на 18 март 2001 г. в Трапезната църква на Киево-Печорската лавра от викария на Киевската епархия епископ Митрофан. Служи в църквата „Света Троица“ в Киев.
На 20 август 2006 г. с благословението на Киевския и цяла Украйна митрополит Владимир е ръкоположен за презвитер от архиепископ Митрофан в Свято-Успенската катедрала на Киево-Печорската лавра. Продължава да служи в църквата „Света Троица“ в Киев до 2008 г., когато е назначен за предстоятел на Кръстовиденската община в Киев (Пирогово).
Възведен е в протойерейски сан от Киевския и цяла Украйна митрополит Владимир на Великден 2011 година.
С благословението на Негово Блаженство Онуфрий, митрополит на Киев и цяла Украйна, той преминава на служение в Софийската епархия на Българската православна църква. На 4 януари 2023 г., с благословението на Негово Светейшество Неофит, Софийски митрополит и Патриарх Български, е приет в клира на БПЦ, а на 31 януари с решение на Епархийския съвет на Софийска митрополия е назначен да служи в храм „Рождество Христово” в гр. София.

тел.: 088 899 42 13
hrammladost_rojdestvohristovo@abv.bg