Продължете към съдържанието

Акция „Капачки за бъдеще“

Каузата “Капачки за бъдеще” е създадена през октомври 2017 г. с основна цел да се подновят остарелите кувьози в малките населени места като се събират пластмасови капачки.
Още в края на втората година, благодарение на подкрепата на хората в редица населени места, са осигурени и дарени 22 кувьоза. Кувьозите са дарени в градовете Асеновград, Ботевград, Бяла Слатина, Велинград, Горна Оряховица, Дулово, Казанлък, Карлово, Кнежа, Козлодуй, Левски, Мадан, Мездра, Момчилград, Нова Загора, Омуртаг, Първомай, Троян, Тутракан, Харманли, Червен бряг, Чирпан. Така, в цялата страна, вече няма използвани кувьози с дата на производство преди 2000 г.
Следващата година със средствата, получени от рециклирането на събраните капачки и дарени средства стана възможно закупуването на над 45 апарата в Детски отделения или Акушеро-гинекологични отделения в болниците в 14 града. Закупени са апарати, подпомагащи дейността на отделенията в зависимост от нуждите им като пулсометри, спирометри, инфузионни помпи, аспиратори, монитори за показания, пулсоксиметри, компресорни инхалатори, кислородни палатки, бебешки легла, перфузори, лампи, дефибрилатори, реанимационни маси, ЕКГ апарат, фетални монитори. В резултат Детските и/или Акушеро-гинекологичните отделения в градовете Белоградчик, Велико Търново, Елин Пелин, Етрополе, Златоград, Крумовград, Луковит, Разлог, Самоков, Сандански и Севлиево разполагат с необходимата им към момента апаратура.
През тези години дейността на кауза “Капачки за бъдеще“ се разпростира в над 30 града, събират се освен пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, а в гр. София и гр. Пловдив и пластмасови бутилки. Каузата е разпознаваема в цялата страна, доказала се с годините с прозрачността по отношение на дарените и изразходени средства; с факта, че няма назначени служители на щат и цялата дейност се извършва без изразходване на дарените средства за заплати, административни, рекламни разходи и необосновани разходи. Дарители на Фондацията стават редица големи фирми в страната и столицата.
Това позволи закупуването на четири неонатални линейки за нуждите на университетски болници в страната.
Първата линейка е дарена в Пловдив и обслужва област Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Смолян.
Втората линейка е дарена в Плевен и обслужва областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.
Третата линейка е предназнаена за Русе и покрива Русенска, Силистренска и Разградска област.
Четвъртата неонатална линейка е дарена на СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” в гр. София.
Петата линейка ще бъде дарена в Стара Загора през 2023 г. и ще обслужва Старозагорска, Ямболска и Сливенска област.